Sex tips för bättre foton

  1. Bakgrund

Bakgrunden ska tillföra något till bilden eller i varje fall inte störa huvudmotivet. Detta uppnås enklast genom att använda en enfärgad bakgrund eller kamerainställningar som ger en suddig bakgrund.

 

  1. Ljus

De flesta kameror tar fina bilder om man har tillräckligt med ljus. Fota gärna ute mitt på dagen. Men se upp med direkt solljus. Det skapar hårda skuggor som är svåra att få snygga. Molniga dagar ger ett optimalt ljus utomhus. Välj annars att fota i skugga. Undvik att använda blixt!

 

  1. Fotovinkel

Utgå från samma nivå som motivet när du fotograferar. Det skapar ett neutralt intryck av motivet. Fotar du uppifrån ser motivet litet och svagt ut, fotar du underifrån ger du motivet makt, storhet och pondus. Välj vinkel med omsorg.

 

  1. Bildkomposition

Använd tredjedelsprincipen: Placera inte det mest intressanta centralt i bilden utan i någon av följande punkter. Rikta rörelser inåt i bilden!

 

  1. Avstånd/beskärning

Gå närmare! Då ser du till att det viktiga i bilden får det utrymme det förtjänar. Onödiga saker i omgivningen riskerar att dra uppmärksamheten från det viktiga.

 

  1. Skärpa på rätt ställe

Använd bara skarpa bilder! Skärpan ska också ligga på det som är mest intressant. Är det ett porträtt är det viktigast att ögonen är skarpa.

 

Vill du lära dig ännu mer om hur du tar riktigt bra foton? Här nedan ser du  aktuellt kursutbud!

Fotoklinikens kurser är populära och du lär dig snabbt handfasta knep för att ta bättre bilder.

Grundkurs

Kamera - 1 (1)Ta kontroll över din kamera! 

Fotoklinikens grundkurs i foto får du lära dig att hantera din kameras viktigaste funktioner. Dessutom går vi igenom grundläggande bildkomposition samt en hel del fotografiska knep att använda i olika typiska fotosituationer.

 

Porträttfotokurs

Frida - 1 (1) kopiaLär dig att ta fantastiska porträtt! 

Att fotografera människor innebär många utmaningar för dig som fotograf. I Fotoklinikens kurs i porträttfoto övar du förmågan att använda naturligt ljus och konstljus för att uppnå de porträtt du eftersträvar. Men kursen handlar även en hel del om hur du ska agera för att få dina modeller att se naturliga och avspända ut.  

 

Actionfotokurs

Lova Hoppar - 1Fånga ögonblicket! 

Att fotografera objekt eller personer som är i rörelse är tekniskt krävande. Utan rätt kunskap kommer du känna frustration över att inga av de hundratals bilder du tar blir skarpa. Under Fotoklinikens kurs i actionfoto får du lära dig att fånga motiv med hög hastighet samt att i bilden förmedla känslan av rörelse, fart och action.  

 

Natur- och flygfotokurs

Löv - 1 (1)Ett spektakulärt fotoäventyr!

Naturen erbjuder oändliga fotomöjligheter. Allt från små skalbaggar till storslagna vyer. I denna kurs fokuserar vi mycket på bildkomposition för att förmedla den känsla vi vill uppnå i bilden. Du får även en grundläggande meteorologisk kunskap för att kunna förutse när rätt fotoförutsättningar uppstår. För dig som vill kan en tur i ett litet flygplan bli möjligt när vädret tillåter. 

 

Svart/Vitt

DSC_7747 kopia

Kursen för dig som vill fördjupa dig i skuggor och högdagrar.

 

 

Utveckla din personliga stil

Diamant - 1En kurs för dig som vill ta ditt fotograferande till en högre konstnärlig nivå.

 

 

 

 

 

 

Kurserna gör att du snabbt lär dig handfasta knep för att förbättra dina bilder både tekniskt och konstnärligt.

För att anmäla dig eller för att få mer information så skickar du ett mail till info@fotokliniken.se.

För betalning av fotokurs använd bankgiro: 149-4780